Tussenkomst

Tussenkomst bij nieuwe aanvraag en hernieuwing

De eerste stap die u altijd zal moet ondernemen is langs gaan bij uw (huis)arts. Die kan dan het speciaal medisch voorschrift invullen. Voor zowel een eerste aanvraag van een mobiliteitshulpmiddel als bij een hernieuwing heeft u een voorschrift nodig.

Medisch voorschrift


Onze Vlaamse overheid voorziet een uitgebreide terugbetaling voor mobiliteitshulpmiddelen. Zowel bij een hernieuwing als bij een nieuwe aanvraag heeft u een voorschrift nodig van uw (huis)arts. Dit is een speciaal voorschrift dat u kunt downloaden door op de afbeelding te drukken.


Rolstoel Advies Team


Bij een aantal bijzondere mobiliteitshulpmiddelen moeten er bijkomende testen gedaan worden. Dit kan enkel in speciaal daarvoor opgerichte teams. Klik hier om de lijst van de teams te bekijken.

Hernieuwing


Hoe lang u in principe moet doen met uw hulpmiddel hangt af van twee parameters; uw toelstel en uw leeftijd. Voor elk type hulpmiddel is dus bepaald hoe lang je het moet gebruiken alvorens je een nieuw toestel kan aanvragen. Hieronder een kort schematisch overzicht, met de getallen uitgedrukt in jaren:

Toestel   \  uw leeftijd

jonger dan 12 jaar

tussen 12 en 18 jaar

Tussen 18 en 65 jaar

Vanaf 65 jaar

kinderrolstoel

3

3

4

6

Rolstoel

3

4

6

Loophulpmiddel

3

3

4

6

Driewielfiets

2

4

8

8

Binnenscooter

4

4

6

Binnen/buitenscooter

6

6

6

Buitenscooter

6

6

6

Elektronische rolstoel

3

3

5

7

Tussenkomst bij onderhoud en herstellingen

Heeft u uw mobiliteitshulpmiddel terugbetaald gekregen na januari 2019, dan heeft u waarschijnlijk een buget. Dit budget is voorzien om eventuele kosten voor onderhoud of herstellingen aan uw mobiliteitshulmiddel te betalen. Bent u dus nieuwsgierig naar uw budget, dan kijken wij dit graag na voor u. Het enigste dat u hiervoor moet doen is hiernaast uw gegevens invullen.


Zo lang u budget heeft, kunnen wij ons factuur rechtstreeks naar uw zorgkas sturen. Is uw budget ontoerijkend dan betaald u alleen de opleg. Bij elk onderhoud of herstelling moet u onze werkbon aftekenen en gaat het bedrag van de teller.


 
 
 
 
 
 

Instanties

Er zijn in België gelukkig meerdere instanties waar minder mobiele personen terecht kunnen en uiteraard zijn wij bij al deze instanties erkend.

Niet iedereen mag zo maar budgetten opvragen of terugbetalingen regelen. Als u meer wil weten over de ruime mogelijkheden omtrent mobiliteit surft u beste even naar de site door op het logo hieronder te klikken. Ook als u uw mobiliteitshulpmiddel hebt gekregen ten gevolge van een arbeidsongeval kunnen wij u helpen. Ook bij Federis zijn wij erkend.